Jeg er utallige gange blevet spurgt, om det ikke er farligt at være forudindtaget. Det synes jeg egentlig ikke. Men fordi det glider lidt bedre ned, har jeg altid kaldt det ”forberedt” i stedet for ”forudindtaget”. Hermed et indlæg, jeg har glædet mig meget til at dele med jer, om dommerens forberedelse.
Jeg er et produkt af UEFA’s skole. Og her kan det ikke blive grundigt nok. Collina fortalte på en topdommersamling om en navngiven elitedommer, der til et EM mødte op med en trolley fuld af dvd’er med alle holdene fra slutrunden. Det er simpelthen et must på det niveau. Collina startede på mange måder selv denne skole med ultra-grundig forberedelse. Mange fans har en fornemmelse af, at dette er en uvane. At dommeren skal gå helt frisk ind til hver kamp, og så bare dømme, det han ser. Det er et meget romantisk syn på fodbold, og jeg kan love jer en ting, som jeg kan sige med den allerstørste sikkerhed: Er man ikke forberedt til tænderne i moderne fodbold, så bliver man kørt over. Det ved jeg, fordi jeg har dømt sammen med kolleger, som ikke engang gad at lade batterierne til headsettet op, som ikke havde forberedt et eneste ord i sin prematch preparation til teamet. Så er det kun et spørgsmål om tid, inden det går galt.
Lad os gå lidt mere i detaljer med, hvad man bør forberede. Inden hver kamp havde jeg lavet en præsentation til mit team. I Superligaen var denne ikke super omfattende – måske 40-50 minutter – men internationalt tog denne samtale ofte flere timer, fordi vi kun sjældent havde et indgående kendskab til holdene. Denne præsentation var et samtaleudgangspunkt, hvor vi kunne arbejde os hen imod en fælles forståelse af kampens natur. Der var fire hoveddele: Selve kampen (stilling, betydning, osv.), holdene (spillestil, mental tilstand, positiv eller negativ spiral), de enkelte spillere og trænere, og til allersidst dommertekniske aftaler.
Kampens betydning
Forberedelsen på kampens betydning fyldte ikke meget. Men det er klart, at der er forskel på at dømme 4 mod 6 i Superligaens anden runde, og 1 mod 2, eksempelvis FCM-FCK, i den afgørende ”guldkamp”. Og implikationerne af det bliver man nødt til at vende i teamet. Det tror jeg ikke er kontroversielt for nogen.
Forberedelse på holdene
At forberede sig på holdene provokerer heller ikke så mange. At undlade at forberede sig på holdenes spillestil, taktiske tilgang osv. er decideret dumt, vil jeg faktisk sige. Fyringsgrund i UEFA. Faktisk er jeg på en samling i UEFA blevet trukket igennem en detaljeret gennemgang af samtlige af de sidste 16 hold i Champions League, som forberedelse til hele gruppen. Her kunne man eksempelvis tale om FCN’s målsparksigangsættelser, om Midtjyllands dødbolde og meget mere. Inden min 16.delsfinale i Europa League, Red Bull Salzburg mod Villarreal, havde jeg f.eks. denne intro.
![red bulljpg]()
Undrer I jer over det nederste punkt, så skyldes det, at jeg var bange for, at vi kun ville fokusere på spaniernes usportslige spillestil. Internationale kolleger fra Østrig havde briefet mig om, at de var særdeles gode til at lægge pres på. Jeg ringede altid til kolleger fra de pågældende lande for at høre om konkrete spillere og spillestile. Det har reddet mig mange gange.
Forberedelse på spillerne
Forberedelsen på de enkelte spillere, vil måske overraske jer lidt. Jeg har altid gået meget detaljeret til værks her. Fordi jeg oplevede, at det gav mig og teamet et forspring. Et eksempel fra en AGF-kamp kunne være de to herrer her:
![Vatsadzejpg]()
Det er jo ikke ligegyldigt, at Bjarnasson for det første går til stålet. For det andet møder gamle holdkammerater. Det betyder, at vi skal have ekstra fokus på hans albuer i dueller. Fokus på foden i hans tacklinger. Det er jo heller ikke ligegyldigt, at flere dommerkolleger har fortalt, at Vatsadze har forsøgt at snyde smykker med på banen. Hvorfor skal jeg gå i den samme fælde, når jeg kan tage det up front? Men jeg kunne også gå endnu længere, og involvere statistik angående spillere. Inden en FCM-kamp havde jeg f.eks. denne pointe med:
![Igbounjpg]()
Nu er der nok nogen, der vil tænke, at Igboun (Bjarnasson osv.) så bliver bedømt hårdere end andre. Det er absolut ikke tilfældet. Man kan ikke deducere sig frem til, at en spiller har gjort noget galt, bare fordi de har gjort det før. Men var det gavnligt at have en snak om Peter Graulunds spillestil, inden man gik ind på banen? Det tror jeg nok. Det samme gælder Igboun og alle de andre spillere, som testede grænsen af. Det handler om at fin-tune hele teamets radar. Og denne opgave var endnu mere omfattende i de internationale kampe. Da jeg eksempelvis dømte Suarez i Liverpool, havde vi talt om, at han vendte hurtigt med bolden. Alligevel blev min linjedommer sat af i de første tre angreb. Så det løser jo ikke alt.
Er du stadig ikke overbevist om det fornuftige i at forberede teamet på denne måde, så lad mig kommet med et lidt ulykkeligt, men meget aktuelt eksempel. Hvis du skulle sætte dit dommerteam op til søndagens Brøndby-Randers, ville du så ikke tale om spillere og holdene? Jeg ville naturligvis huske dem på, at Christian Keller med stor sandsynlighed vil være et oplagt terrormål for med- og modspillere i 90 minutter pga. Borring-sagen (har du ikke hørt om den, så skal du åbne en hvilken som helst sportsavis). Derudover ville jeg naturligvis også tale om Brøndbys forfatning, som jo også er påvirket. På mange områder er denne kamp jo verdens bedste eksempel på, at konteksten gør en stor forskel på kampens natur.
Trænerne og håndteringen af dem, blev også vendt. Min strategi var altid at bygge håndtering op via tre trin. I langt de fleste tilfælde nåede vi aldrig længere end trin 1, men pointen er, at vi havde en klar aftale om det. Herunder selvfølgelig også en diskussion om, hvor svære de var. Jeg har tidligere gjort rede for min top 3 over svære trænere – det var selvfølgelig en del af min optakt, når de mødte hinanden.
![Wieghorstjpg]()
Dommerteknisk forberedelse
Det sidste element var den mere dommertekniske forberedelse. Her talte vi om detaljerede løsninger på forskellige problemstillinger. Eksemplet nedenfor var en diskussion om, hvordan vi håndterede – og kommunikerede – hvis vi skulle vurdere om nogen i offside stod i vejen for målmandens udsyn. Ingen vil formentlig tale imod, at det er en god ide at have fuldstændig styr på dette. Og eftersom man ikke kun er i de samme team uge efter uge, så skal man lige kalibreres.
![offsideinstruktionjpg]()
Som jeg allerede har antydet, er at forberedelsesniveauet meget forskelligt. For ikke særligt mange år siden bestod forberedelsen i at dele en flaske vin aftenen før. Men i kraft af fodboldens øgede professionalisering, så er der ikke mere plads til denne tilfældige tilgang. Af samme grund havde jeg også en meget anderledes tilgang til forberedelse end nogle af dommerudviklerne, som syntes, det var noget langvarigt pjat at gennemgå nøglespillere osv. Skal man være lidt grov kan man sige, at det nok afspejlede sig i det niveau, de nåede til. Skal man lykkedes på de store arenaer – som jeg kun lige nåede at snuse til i et par år, inden jeg stoppede – så er der ikke plads til den glade amatør, som først og fremmest går på banen for at hygge sig med gutterne.
Det var lidt om dommernes forberedelse. Jeg håber, det kaster lys over, hvor professionelt nogle dommere arbejder med deres kampforberedelse. Jeg glæder mig til at høre jeres synspunkter.